In 2013 maakten vijf coureurs hun debuut in de Formule 1. Wij leggen ze langs de meetlat. Vandaag, Neerlands hoop in bange dagen: Giedo van der Garde.

Bij de Grand Prix van Australië 2013 staat voor het eerst in zes jaar weer een Nederlandse coureur op de startgrid. Weliswaar bij een achterhoedeteam, maar wel bij een achterhoedeteam waar ‘onze Giedo’ al een jaar rondloopt als testcoureur: Caterham. Van der Garde kent de mensen binnen het team en voelt zich snel op zijn gemak in de nieuwe auto: “Ik kon vrijwel meteen goede rondetijden rijden, ook al is het nog moeilijk te zeggen waartoe de auto in staat is.” Ook een gezonde dosis realisme is dus aanwezig.   

Valse start
Maar daarmee komt Van der Garde er niet in de eerste seizoenshelft. Bij zijn debuut kwalificeert hij zich als één na laatste, om in de race met de rode lantaarn over de finishstreep te komen. Van der Garde blijft nuchter: “Tja, ik hoop dat ik er in Nederland niet op word afgerekend. Ik ben in elk geval aan de finish gekomen.”  Na een paar races slaat die nuchterheid toch om en komt Van der Garde toch onder druk te staan. De Caterhams blijken in de eerste races structureel langzamer dan de Marussia’s en teamgenoot Charles Pic is Van der Garde telkens de baas.

Net als het voor de Nederlander een beetje de goede kant op lijkt te gaan met een mooie vijftiende startplaats in Monaco, krijgt hij twee weken later een zware klap te verduren. Van der Garde kwalificeert zich in Canada als laatste en in de race botst hij met Mark Webber en Nico Hülkenberg. Die laatste botsing betekent het einde van zijn wedstrijd en vijf plaatsen gridstraf bij de volgende Grand Prix. “Ik ga deze race zo snel mogelijk vergeten”, is dan ook de terechte conclusie van de Nederlander. Geruchten dat Heikki Kovalainen zijn plaats in zou nemen voor de rest van het seizoen worden sterker. 

Ommekeer
Maar twee races later heeft Van der Garde nog steeds zijn stoeltje en bewijst hij in de Grand Prix van Hongarije waarom. Pirelli levert na de desastreus verlopen Grand Prix van Engeland nieuwe banden en dat komt goed uit voor de Nederlander. Waar hij in de eerste seizoenshelft veel moeite had om de bandenslijtage te beperken, lukt dat in Hongarije wel en behaalt hij met een veertiende plaats zijn beste resultaat van het seizoen. “Dit was een geweldige race”, jubelt Van der Garde na afloop. “Alles ging volgens plan en de banden hebben nauwelijks problemen gegeven. Nu kan ik met een goed gevoel op vakantie!”

Ook na de zomerstop behoudt Van der Garde dat goede gevoel. Hij kwalificeert zich op Spa als derde voor Q2 en dat levert hem een felicitatie van Bernie Ecclestone op. Ook in de races laat de Nederlander zijn snelheid zien. Teamgenoot Pic was hem in de eerste tien races van het seizoen nog zeven keer de baas, maar in de laatste negen races lukt de Fransman dat nog maar drie keer. Inmiddels heeft Caterham de zaken zo voor elkaar dat Van der Garde zo goed als elke race voor de Marussia’s eindigt, maar desondanks verliest het team de strijd om de tiende plaats in het constructeurskampioenschap.

Onzekerheid
Toch kan Van der Garde terugkijken op een geslaagd en leerzaam debuutjaar. “Ik heb me als coureur verder kunnen ontwikkelen. Ik heb veel progressie geboekt en me bij vlagen in de kijker gereden”, vat de coureur zelf zijn jaar samen. Of de potentie die de Nederlander in de tweede seizoenshelft heeft laten zien genoeg is voor een stoeltje in 2014 is nog maar de vraag. Schoonvader Marcel Boekhoorn meldde aan het begin van de winter er honderd procent zeker van te zijn dat Van der Garde ook dit jaar Formule 1 rijdt, maar of hij nog zo optimistisch is?

Onderhandelingen met Force India, Sauber en Marussia hebben niet het gewenste resultaat en ook Caterham lijkt met Marcus Ericsson en Kamui Kobayashi voor andere opties te gaan. Maar aan de andere kant: wie had een jaar geleden verwacht dat Van der Garde na ruim zes jaar proberen toch zijn kans kreeg bij Caterham?  Op basis van de resultaten in de tweede seizoenshelft heeft de Nederlander in ieder geval laten zien een waardig Formule 1-coureur te kunnen zijn. Hopelijk voor hem vindt Caterham dat ook.

Het debuutseizoen van Giedo van der Garde in cijfers:

Aantal races: 19

WK-punten: 0

Beste kwalificatie: 14e

Beste klassering: 14e

Kwalificatieduel met teamgenoot:  Van der Garde 8 – Pic 11

Ons eindcijfer:  6,58