Linda vanuit Leeuwarden: ‘Vast in Vietnam’
De Chinese GP is een week geleden verreden, toch zitten er nog steeds mensen vanwege de aswolk vast in Azië. Voor één fotograaf was dat zelfs letterlijk het geval.
Het was chaos na afloop van de Chinese Grand Prix. Voor de zege van Jenson Button was nauwelijks aandacht – de coureurs, het teampersoneel en de media waren vooral bezig met het vinden van een oplossing om thuis te komen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want vanaf maandag waren alle vluchten naar Nederland, Engeland en het overgrote deel van Europa geannuleerd.
Veel journalisten maakten ongelooflijke reizen om weer terug te komen. Er werd gevlogen via plaatsen als New York, Casablanca, Cairo, Porto, Vietnam, Moskou, Dubai en Istanbul om maar naar Nederland, Engeland of Duitsland te komen. Een ander deel van de groep besloot in China te blijven en af te wachten.
Onze collega Laura Postma had echter geen behoefte aan Chinese cultuur en wilde zo snel mogelijk het land uit. Het lukte haar om aan boord te komen van het gecharterde vliegtuig van Ferrari. Via Bangkok en Rome arriveerde ze donderdagavond veilig op Schiphol.
Ook Lotus stelde zich behulpzaam op. Teameigenaar Tony Fernandes heeft zich enorm geliefd gemaakt door speciaal een vlucht te regelen voor zijn team zodra het Britse luchtruim opengesteld was. Daarbij nam hij ook enkele journalisten aan boord. Fernandes is slim en weet natuurlijk dondersgoed dat dit een briljante marketingstunt is. Maar hij is er de man niet naar om dat vanuit zijn ivoren torentje te overzien. Hij was persoonlijk ter plaatse, in een Air Asia veiligheidshesje, om zich ervan te verzekeren dat iedereen aan boord was en veilig naar huis kon. Opmerkelijk genoeg zitten er nog steeds teamleden van Virgin in China. Opvallend, aangezien Richard Branson ook een luchtvaartmaatschappij bezit.
Omdat Meneer Fernandes niet iedereen een vlucht kon aanbieden, was het voor een enkeling spannend of ze op tijd thuis zouden zijn. Voor de London marathon, maar ook voor hun eigen bruiloft. Kevin Eason, verslaggever van The Times, nam eind 2006 afscheid van de Formule 1, maar keerde dit jaar tegelijk met Michael Schumacher weer terug. Een beslissing die hij in China verschillende keren heeft vervloekt. Want lange tijd leek het erop dat hij zijn eigen bruiloft zou missen. Via Hong Kong, Tel Aviv, Rome, Parijs en de Eurostar was hij, vele grijze haren rijker, toch nog op tijd voor het jawoord.
De terugreis vanuit China, zal door de betrokkenen niet snel zullen vergeten worden en in tijdens de Grand Prix van Barcelona het onderwerp van gesprek zijn. Naar verwachting zal James Moy het meest aan het woord zijn. Als fotograaf voor Sutton kwam ook hij vast te zitten. Zijn luchtvaartmaatschappij bood hem een vervangende vlucht aan voor 6 mei. Maar omdat hij dan in ieder geval de donderdag en vrijdag van de Spaanse Grand Prix zou moeten missen en hij sowieso geen 16 dagen in China wilde zitten, besloot hij naar alternatieven te zoeken.
Met de route Shanghai – Hanoi – Moskou – Londen was hij van plan het nuttige met het aangename te combineren en een paar dagen in Vietnam te vertoeven. Daar dacht de immigratie op het vliegveld echter anders over. Bij aankomst bleek dat het visumbureau de visumaanvraag niet correct had ingevuld, waarop de autoriteiten concludeerden dat de fotograaf illegaal probeerde het land binnen te dringen. Ze waren onverbiddelijk en plaatsten Moy in wat zij het `Transit Hotel` noemden.
Dat hotel bleek niets minder dan een gevangenis. In een bewaakte cel werd hij een nacht lang in onwetendheid gehouden zodat de immigratiedienst zijn visum kon onderzoeken. Twaalf uur later werd hij vrijgelaten. Excuses konden er niet van af. Beduusd stapte hij op het vliegtuig naar huis. Op naar de volgende Grand Prix!
Gerelateerd nieuws