FIA kiest voor verandering of continuïteit
Na vier termijnen van vier jaar stapt Max Mosley – na gesteggel met de FOTA – op als president van de internationale autosportfederatie FIA. Op 23 oktober is waarschijnlijk Jean Todt of Ari Vatanen de nieuwe FIA-voorzitter. Het moddergooien is nu al begonnen.Eerst maar even beide heren introduceren. Jean Todt is voor de Formule 1-volger geen vreemde meer. De 63-jarige Fransman stond aan de basis van de grote succesreeks van Ferrari aan het begin van dit millennium.
Met Michael Schumacher achter het stuur sleepte Ferrari vijf keer achter elkaar het coureurskampioenschap in de wacht. Als team was de Scuderia nog succesvoller: vanaf 1999 won Ferrari namelijk zes keer op rij de wereldtitel voor de constructeurs. Daarna haalde Todt in 2007 nog met Kimi Räikkönen de twee wereldkampioenschappen binnen.
Todt heeft dus al de nodige ervaring in de Formule 1. En dat is best belangrijk voor het grootste kampioenschap dat de FIA organiseert. Toch is Ari Vatanen ook niet de minste kandidaat.
Max Mosley is een uitstekende politicus – zeker als er hard spel gespeeld wordt en er wijzigingen doorgezet moeten worden – maar dat kan ook gezegd worden van de 57-jarige Vatanen.
Vanaf 1999 zat de voormalige rallywereldkampioen namelijk tien jaar in het Europees Parlement. Dit jaar werd hij niet herkozen en nu richt hij zich op het FIA-voorzitterschap.
Vatanen heeft dat besluit genomen na vele verzoeken van FIA-leden. “Ik word door menig lid van de FIA voor de rol van president gevraagd. Daarom heb ik ook besloten mij verkiesbaar te stellen”, laat hij op zijn persoonlijke website weten.
“Ik denk dat het tijd is voor verandering. Mijn belangrijkste doel is om iedereen binnen de FIA eensgezind te krijgen en om voor meer transparantie te zorgen voor de aandeelhouders. Het is ook de plicht van een president om een miljard automobilisten en de autosport te verdedigen.”
Vatanen wil dus een frisse wind door de FIA blazen. Daarin is hij een tegenpool van Todt. De Fransman maakte een dag nadat Mosley hem naar voren schoof als nieuwe FIA-president bekend dat hij zich verkiesbaar stelt.
“Nadat Max Mosley besloot te stoppen aan het einde van zijn termijn, en mij naar voren schoof, heb ik de FIA een brief gestuurd waarin ik zeg graag mee te willen doen aan de verkiezingen”, aldus Todt.
“Het is mijn intentie om het uitstekende werk van president Mosley voort te zetten en uit te breiden. Hij heeft zestien jaar hard gewerkt om de belangrijkste kampioenschappen van de FIA te versterken. Ook heeft hij de positie van de FIA als de stem van het motorsportpubliek verbeterd.”
Die lovende woorden naar het adres van Mosley zijn gemakkelijk te verklaren. Todt en de huidige FIA-voorzitter zijn de laatste tijd namelijk de beste vrienden. Zo schoof Mosley – zoals eerder gezegd – Todt naar voren als een goede opvolger van zijn ambt.
“Ik denk dat Jean Todt de juiste persoon is om de FIA te leiden”, aldus de 69-jarige Brit in een brief aan FIA-leden. “Hij is zonder twijfel de beste teambaas van zijn generatie, en misschien was hij zelfs beter dan wie dan ook. Ik denk dat hij de perfecte persoon is om het te doen en om het werk van de afgelopen zestien jaar voort te zetten.”
Later in de brief schrijft Mosley ook dat hij hoopt dat de FIA Todt zal steunen in zijn verkiezingscampagne.
Dit irriteert Vatanen. “Ik heb de FIA weliswaar flink bekritiseerd, maar dat was nooit geadresseerd aan het persoonlijke adres van Mosley”, liet de Fin afgelopen vrijdag optekenen in de Spaanse sportkrant AS.
“Het is niet goed dat een leider te lang op zijn post blijft. Als dat gebeurt, is het beste dat er daarna dingen veranderen. Ik vertegenwoordig die verandering: een frisser tijdperk.”
“Vanuit dat perspectief vertegenwoordigt Jean Todt het oude tijdperk. Het is niet juist dat Mosley de volgende leider al naar voren schuift en dat Todt de kracht van de federatie gebruikt om zijn campagne te voeren. De FIA is geen koninkrijk, het is een republiek waar de leiders democratisch worden gekozen.”
Ook moet de nieuwe president volgens Vatanen neutraal zijn. “Bij Ferrari willen ze Todt niet als FIA-president. Dat hebben ze mij verteld. Ze zijn bang dat de sport dan krediet verspeelt”, stelt de Fin. “Hetzelfde zou gebeuren als Ross Brawn en Flavio Briatore zich kandidaat stellen. De president van de FIA moet een neutrale persoon zijn.”
En die persoon moet zelf zijn campagne regelen. Dat mag de FIA niet voor hem doen. Volgens Vatanen gebeurt het bij Jean Todt echter wèl.
“Jean gaat samen met zijn vriendin – een veronderstelde FIA-vertegenwoordigster – op de kosten van de FIA Foundation (een onafhankelijk instituut binnen de autosportfederatie, red.) met een privé-vliegtuig naar verschillende delen van de wereld”, stelt Vatanen.
“Soms gaat hij naar Azië, dan is het weer Canada of Buenos Aires. Hij voert een campagne die totaal wordt ondersteund en betaald door de FIA.”
Daarmee is het moddergooien begonnen. De voorzitter van de FIA Foundation, Carlos Macaya, is namelijk niet blij met de uitspraken van Vatanen. Dat heeft de Spanjaard laten weten in een open brief aan de Fin.
“De uitspraken zijn absoluut niet waar”, aldus Macaya. “Jean Todts vriendin, de wereldwijd bekende actrice Michelle Yeoh, was de afgelopen twee jaar een vrijwillige ambassadrice van de make roads safe-campagne. Dit wordt gecoördineerd door de FIA Foundation. Hierdoor reisde Michelle de hele wereld over.”
Later zegt Macaya in de brief: “Todt vergezelt Yeoh wel eens bij haar reizen voor de FIA Foundation. Dat doet hij enkel als hij ook dingen te doen heeft. Zo verzorgde hij in Dar es Salaam een workshop dat door het veiligheidsfonds voor motorsport werd gefinancierd.”
Daarnaast heeft Macaya Vatanen verzocht om niet opnieuw de rol van de FIA Foundation verkeerd te interpreteren.
Geen goede start dus van Vatanen. Geniet hij dan helemaal geen steun? Dat wel. McLaren-teambaas Martin Whitmarsh ziet de komst van de Fin meer dan zitten.
“Ik ken Ari niet goed maar hij is heel fris en nieuw. Dat zal goed zijn voor de sport”, aldus de Brit. “Hij was een succesvol coureur, een wereldkampioen. Hij begrijpt het wel.”
“Ook was hij een succesvolle politicus. Ik weet niet of dat een goede of slechte zaak is maar ik denk eerder goed. Of we het nou leuk vinden of niet, er is redelijk wat politiek aanwezig in de Formule 1. Als iemand dus dingen kan wijzigen, is Vatanen het wel.”
Volgens Whitmarsh kan Vatanen op veel steun rekenen. Maar tot en met 23 oktober zullen we niet veel wijzer worden. Pas daarna wordt duidelijk of de FIA heeft gekozen voor verandering, Vatanen, of voor continuïteit, Todt.
Gerelateerd nieuws