Mansell: ‘De coureurs van nu zullen nooit weten hoe het is om in een echte Formule 1-auto te rijden’
Laurens Stade
23 juli 2019
Oud-Formule 1-coureur Nigel Mansell zegt dat de Formule 1 nooit meer terug zal gaan naar het turbo-tijdperk van de jaren 80. De hedendaagse coureurs zullen daardoor ‘nooit voelen hoe het is om in een echte Formule 1-auto te rijden’ volgens de Brit.
Nigel Mansell maakte zijn debuut in de koningsklasse van de autosport in 1980 bij Lotus, in het tijdperk van de turbomotoren. ”In die turbo aangedreven auto’s rijden was het meest uitputtende en engste wat je kon doen”, aldus Mansell in Auto, het officiële blad van de FIA. ”Niets komt in de buurt van de Williams FW11B. Echt helemaal niets. En de Formule 1 zal nooit meer terugkeren naar dat tijdperk.”
”In de kwalificatie had je letterlijk 1500 pk, het was bekend dat BMW zelfs meer had. Om wielspin te hebben in de zesde versnelling op een recht stuk, met zo’n 290 km/u, dat kan je gewoon niet in woorden omschrijven. In elke bocht probeerde de auto je te vermoorden”, aldus de oud-Formule 1-coureur.
Mansell merkte de kracht van de auto’s al op de rechte stukken, maar vooral in de bochten was het hard werken. ”Bij het uitkomen van een bocht slaakte je echt een zucht van opluchting. Ten eerste omdat je na alle buitengewone G-krachten van de bocht pas echt weer kon ademen. Ten tweede, en nog belangrijker, omdat je dan dacht: ik heb het overleefd”, aldus de wereldkampioen van 1992. Tegenwoordig staat veiligheid centraal in de sport, maar toen was veiligheid nog niet vanzelfsprekend. ”Het ging de goede kant op met de veiligheid in de jaren 80 en 90. Alleen was de technologie er nog niet om het beter te maken. Het was een grimmige tijd”, aldus Mansell.
‘Ik heb het overleefd’Mansell merkte de kracht van de auto’s al op de rechte stukken, maar vooral in de bochten was het hard werken. ”Bij het uitkomen van een bocht slaakte je echt een zucht van opluchting. Ten eerste omdat je na alle buitengewone G-krachten van de bocht pas echt weer kon ademen. Ten tweede, en nog belangrijker, omdat je dan dacht: ik heb het overleefd”, aldus de wereldkampioen van 1992. Tegenwoordig staat veiligheid centraal in de sport, maar toen was veiligheid nog niet vanzelfsprekend. ”Het ging de goede kant op met de veiligheid in de jaren 80 en 90. Alleen was de technologie er nog niet om het beter te maken. Het was een grimmige tijd”, aldus Mansell.
Gerelateerd nieuws