Formule 1 geeft na elke Grand Prix cijfers aan de heren coureurs. Na twintig races levert dat de volgende rapportcijfers en rangschikking op voor de klas van 2017. Verslaggevers André Venema, Mischa Bijenhof en Daan de Geus geven toelichting.

Eerst een huishoudelijke mededeling: de invallers Antonio Giovinazzi, Jenson Button, Pierre Gasly en Brendon Hartley komen niet in deze top twintig voor. Zij reden niet genoeg Grands Prix om een representatieve score te rechtvaardigen. In dit eerste deel van ons jaarrapport kijken we naar de onderste helft van de klas van 2017, de nummers twintig t/m elf. De cijfers zijn het gemiddelde van de scores die ze door het jaar heen hebben gekregen.

20. Jolyon Palmer Renault 5,6

Mischa: “Echt slechte Formule 1-coureurs zijn er al jaren niet meer en ook Palmer kan best gas geven. Maar er kwam zelden een mooi resultaat uit voort. Soms door technische problemen, die Palmer in 2017 bovengemiddeld vaak troffen, maar uiteindelijk werd de Brit toch gewogen en te licht bevonden.”

Daan: “Werd gedeclasseerd door Hülkenberg, maar liet met optredens zoals de kwalificatie op Spa en race in Singapore zien wel wat te kunnen – zij het niet vaak genoeg. Door aanhoudende pech en Renaults openlijke zoektocht naar een opvolger leek hij er zelf ook steeds minder in te geloven. Bleef wel altijd netjes, kan elders vast een prima profcarrière hebben.”

19. Marcus Ericsson
Sauber 6,0

Mischa: “Ter verdediging van Marcus Ericsson wordt al jaren aangevoerd dat hij meestal aardig in de buurt blijft van zijn sneller geachte teamgenoten. Niet echt een aanbeveling, en het wordt tijd dat Ericsson zelf eens wat laat zien. Degelijk, niet spectaculair.”

Daan: “Maakt te vaak onnodige fouten. Zie de crashes in Monaco, Singapore en Japan. Is nukkige auto’s wel gewend, verrast daardoor soms en haalt dan plots Q2, of rijdt zoals in Mexico ineens een sterke race. En ja, ik vind dat hij aardig in de buurt bleef van Wehrlein.”

18. Pascal Wehrlein
Sauber 6,0

Daan: “Gewoon een hele goede coureur, maar ‘gewoon heel goed’ is niet goed genoeg nu teams – tenzij je veel budget meeneemt – supersterren van het kaliber Verstappen zoeken. Of toekomstige supersterren zoals Ocon, die Wehrlein heeft ingehaald in de Mercedes-hiërarchie.”

Mischa: “Dat Wehrlein in Barcelona achtste werd in een Sauber mag een wonder heten. Daarna was er nog die mooie tiende plaats in Bakoe en toen was de koek op door technische én strategische missers van zijn team. Wehrlein verdient een plek in de Formule 1, maar moet na twee jaar waarschijnlijk gaan uitzien naar ander werk.”

17. Lance Stroll
Williams 6,1

Mischa: “Strolls positie in de uitslag van het WK is wat geflatteerd door zijn derde plaats in Azerbeidzjan. Vooral in de kwalificatie viel hij vaak door de mand. Toch schuilt er ergens talent in Stroll, want derde wordt je niet alleen met geluk. Zijn ware potentieel zien we hopelijk volgend seizoen.”

Daan: “Een typisch rookieseizoen, wellicht. Zijn groei lijkt niet lineair, maar met horten en stoten te verlopen. Weinig écht beklijvende blunders, maar veel onrust achter het stuur en, zeker in de kwalificatie, momenten dat hij de pace niet had én niet wist hoe die te vinden. Benieuwd hoe hij doorpakt.”

16. Daniil Kvyat
Toro Rosso
6,1

Daan: “Heeft de snelheid, maar de race craft ontbrak te vaak. Net als dat beetje geluk of ene écht lekkere resultaat dat nodig was voor een mentale doorbraak, na geknakt te zijn. Interessant om te zien of hij elders een herkansing krijgt en zo kan ‘resetten’.”

Mischa: “Nog altijd houdt Helmut Marko vol dat Kvyat een van de meest getalenteerde Red Bull-coureurs is. Zonde dat het seizoen 2017 zijn zwanenzang werd. Kvyat kon, om welke reden dan ook, nooit zijn ware snelheid tonen en vertrok door de achterdeur.”

15. Stoffel Vandoorne
McLaren
6,3

André: “Tsja, wat moet je er na zo’n seizoen met zo’n prutmotor van zeggen? Bleef na aanloopproblemen redelijk overeind tegen teamgenoot Alonso. Dat is een prestatie op zich. Scoorde in drie races punten, maar heeft het volste vertrouwen van McLaren. Mag buiten de baan wel wat kleur op de wangen krijgen.”

Daan: “Onze Belgische correspondent Jo Bossuyt zal het waarschijnlijk niet met me eens zijn, maar ik heb wel even voor Stoffel gevreesd. Vanaf Monaco richtte hij zich echter op, klikte het met het team, qua rijden en bood hij Alonso beter partij. Volwassen, koel, snel: we zagen de bekende Stoffel terug.”

14. Romain Grosjean
Haas
6,3

Daan: “De aspirant chefkok is geen koekenbakker, maar verslikt zich te vaak in zijn gepeperde boordradio-uitlatingen. Is wellicht simpelweg het haasje omdat hij bij een team zit dat het juiste recept maar niet weet te vinden om de auto naar zijn smaak te krijgen. Terwijl dat juist belangrijk is voor deze Franse fijnproever.”

André: “Klaagde weer ouderwets over van alles en nog wat, behalve over zichzelf. Maakte buiten zijn schuld om een lelijke klapper in Maleisië, maar veroorzaakte zelf ook veel schade. Mist consistentie. Droomt nog altijd van een overgang naar Ferrari. Niet nodig, Romain.”

13. Kevin Magnussen
Haas
6,5

André: “Een Deense collega beweerde drie jaar geleden glashard dat Magnussen (ook Deen) van een heel ander, beter kaliber was dan Verstappen. Dat hebben we afgelopen jaar weer gezien: Magnussen heeft zich met zijn ongecontroleerde rijstijl (te weinig schijfruimte) ongeliefd gemaakt bij zijn collega’s.”

Daan: “Zit duidelijk niet in de Formule 1 om vrienden te maken. Z’n koppigheid levert soms goede resultaten op, zie Bakoe en Mexico, maar ook problemen. Definitief (top)talent af, vecht in 2018 niet alleen met de andere negentien op de grid, maar ook voor zijn toekomst.”

12. Felipe Massa
Williams
6,6

André: “Net als de nummer elf op deze lijst zo’n coureur die al lang met F1-pensioen had gemoeten. Reed Stroll wel op een hoop, maar dat is niet zo’n kunst. Was desondanks net als heel Williams weer onzichtbaar en heeft nu alle tijd om aan de raceloopbaan van zoon Felipinho te gaan werken.”

Daan: “Lastig in te schatten, vanwege de onbekende variabele die Stroll in 2017 was. Dat Williams voor het tweede jaar op rij weinig rouwig was Massa met pensioen te zien gaan, is veelzeggend. Begon en eindigde 2017 wel sterk, maar was vooral weer te wisselvallig.”

11. Kimi Räikkönen
Ferrari
6,6

Daan: “Van enfant terrible naar vedette naar sleetse momentenvoetballer: de techniek en het inzicht zijn er nog, maar de briljante flitsen zijn er niet vaak genoeg meer. Maakt voor een coureur van zijn ervaring en leeftijd (270 GPs, 38 jaar) te veel en te vaak foutjes, zeker op cruciale momenten. Vooral frustrerend omdat het talent er altijd was en we de oude Räikkönen soms nog zien. In een flits.”

André: Old soldiers never die. Räikkönen mocht bij Ferrari blijven omwille van de lieve vrede met Vettel. Want die weet dat de Fin geen partij voor hem is en zich heeft geschikt in een rol als sidekick. Räikkönen is passé, hij scoort alleen nog over de boordradio.”

Benieuwd naar de top tien? Hou Formule1.nl in de gaten, want de tien best beoordeelde coureurs komen vrijdag aan bod!